Info

Meisjesvoetbal K. Noorse SV


Pionierswerk

Hoe het allemaal begon

Onder leiding van Sven Van den Bogaert en André Ceulemans is Noorse in 2007 gestart met damesvoetbal. Na verloop van tijd begonnen we met het idee te spelen om te starten met meisjesvoetbal. Een behoorlijk aantal hadden nauwelijks basistechniek, omdat ze simpelweg te laat gestart waren met voetballen. Ze misten dus heel wat bewegings- en balvaardigheden, die eigenlijk van jongs af aan moeten worden aangeleerd.

In 2009 zijn we uiteindelijk met meisjesvoetbal begonnen. In het begin leek het opstarten van meisjesvoetbalwerking een Mission Impossible. De meisjesploegen bestonden dan ook aanvankelijk allemaal uit speelsters die via familie, vriendinnen,….kwamen voetballen. Ondertussen zijn we mede dankzij promotie en mond-aan-mond reclame blijven groeien. Uiteindelijk slagen we er sinds enkele jaren in om een volledige reeks jeugdteams in competitie te brengen. Zodanig dat alle meisjes in hun leeftijdscategorie met hun vriendinnen samen een voetbalteam kunnen vormen.

 

De uitbouw

De focus lag de voorbije jaren bij ons vooral op kwantiteit. Dit is logisch. Bij meisjesvoetbal ligt ledenwerving niet voor de hand. Er is een duidelijk verschil merkbaar tussen jongens en meisjes. Meisjesvoetbal is nog redelijk nieuw. Jongens kiezen vanaf hun 5 jaar voor voetbal, op hun 12de is hun keuze definitief gemaakt. Bij meisjes ligt dit helemaal anders. De dochter die wil voetballen? ‘Dat is toch niets voor jou’, is vaak de eerste reactie: laat ze maar eerst ballet of atletiek doen of ze stellen zeven andere sporten voor, en dan zullen we nog zien, is de vaak gehoorde reactie. De situatie bij meisjes ligt dus volledig anders. Vaak komen meisjes uiteindelijk op hun twaalfde toch bij voetbal terecht, maar eigenlijk is dat al te laat. Ouders moeten dus nog worden gesensibiliseerd .

Promotie van meisjesvoetbal is bij ledenwerving dus essentieel. Naast kwantiteit (+/- 125 leden) ligt de focus ook op kwaliteit, vandaar de oprichting in 2019 van een socceracademy en aangroei van gediplomeerde trainers.

Onze club moet een leuke omgeving zijn, waar meisjes plezier hebben maar ook bijleren.

 

Opleiding loont

Na enkele seizoenen kunnen we reeds stellen dat meisjesvoetbal werkt. We ervaren dat de opleiding van jong af aan erg loont. De kwaliteit stijgt jaarlijks. De jongste meisjes kunnen zaken die oudere meisjes of dames in de verste verte nog niet kunnen. Het toont aan dat hoe sneller je begint, hoe beter. Meisjes leren net als jongens immers sneller als ze jong zijn.

Onze 3 Damesteams (met bijna 75% eigen jeugd) zetten mede door de jeugdopleiding elk jaar stappen vooruit, met als uitschieters Dames 1 die in het afgelopen seizoen 4des eindigden in 1e provinciale voor oa Kv Mechelen, en Dames 2 die ongeslagen kampioen werden en de promotie afdwongen naar de hoogste recreatieve damesreeks.

 

Wordt jij onze volgende speelster ?

Social media :

Copyright @ K. Noorse SV All Rights Reserved.